Noorwegen stond weer op ons lijstje. Dit keer was het plan wat hoger te gaan dan ooit. Dat hebben we dan ook wel geweten want de sleurhut heeft ruim 7500 km asfalt geroken.
We hadden hiervoor 4 weken uitgetrokken dus al met al te doen.Globale route: Via Gotenburg / midden Zweden richting de poolcirkel, daar overgestoken naar Noorwegen en omhoog getrokken naar de Lofoten. Dit was ons keerpunt. Van hier gezakt naar Idre (grens Zweden / Noorwegen) en via Zweden weer retour kikkerland. Ja de kikkers hadden feest hier begrepen wij. Ook in Scandinavie hadden wij ups en downs wat het weer betreft maar ook een week met uitsluitend stralend weer.
De eerste interessante stop wat vissen betreft was het "Fiskekamp" in Sorsele - Zweden aan de rivier de Vindelälven.

zweden - noorwegen augustus 2005Puur toeval, maar dit bleek een topstek. Je vist hier in de "Fossen ", korte verbindingsrivieren tussen twee meren waar het barst van de vis. Het betreft hier voornamelijk mooi formaat vlagzalm maar ook in mindere mate forel welke wel van een capitale afmeting kan zijn. Deze hotspot is ook bekend bij VIPS bleek later. Ik ontmoette o.a. een directeur van Loop (Göran An-dersson) en een bekende Noorse binder / vliegvisser (Gunter Feuer-stein). De eerste werd ververwacht in de Beiarelva! De Zweed liet zien hoe te nimfen. Dwars op de stroom, op een plek die ik vanuit een ande- re positie
 

 

 

bevist had ving deze rakker de enen na de andere vlagzalm. Een ware demonstratie. Ook kreeg ik van deze knaap de tip dat er om 1.00 uur een nacht rise zou zijn Ja, mijn hoelala.
Maar na een onrustig slapie toch even de volgende nacht geprobeerd.
Daar stond ik dan in m'n uppie op wat leek midden op de dag, zo helder was de hemel en het licht. De koplamp kon in het vest blijven. Mijn geduld werd op de proef gesteld maar even na enen en een een uurtje lang steeg alles wat in de rivier zat leek wel. Ik ving een aantal mooie vlagzalmen en verspeelde er nog veel meer.

In Noorwegen liep ik tegen een zalmrivier aan, de Beiarelva, hemelsbreed zo'n 50 km gelegen onder Bodo bij het plaatje Tverrik . Deze rivier stond bij de 10 zalm hotspotwateren in een Noors visblad welke ik inbladerde in een winkeltje van een tankstation. En we waren toch in de buurt dus proberen maar. De rivier bleek later tevens een topstek voor zeeforel! Bij Tverrik vonden we een mooie stek waar de rivier in het Fjord uitmondde en waar we zo'n 10 dagen gebivakkeerd hebben. Veel te kort om alles te ontdekken bleek later. En er werden natuurlijk ook andere activiteiten ondernomen met mijn niet vissende ega.

 

 


 

 

ja ja ik weet het, voor de pot

 

 paai outfitpaai outfit
Ik was diep onder de indruk van de mogelijkheden. Vanuit de caravan zag ik de zalmen (dacht ik) springen. Maar geen visser te bekennen! Dat veranderde toen het tij keerde. De rivier is hier onder invloed van eb en vloed. Uit het niets kwamen vissers. De overkant was niet anders te be-reiken dan met de auto dus de eer-ste dagen aan mijn eigen oever op onderdekkingstocht geweest. (Klei-nere) zeeforellen waren hier mijn deel.
Zalm had ook mijn interesse en twee dagdelen heb ik het gepro-beerd, helaas zonder succes.

De zalmen bij ons onderkomen bleken zeeforellen te zijn. Kenners(? ) beweren dat een zeeforel recht op springt en een zalm schuin terug-valt. Ja, dat hadden ik kunnen weten.


Tip: laat je buit niet achter op een rots. De vis wordt en gemakkleijke prooi voor zeearenden die hier huizen en wat ik aan den lijve ondervond.

Eerst na een week ontdekte ik een andere stek die ge-makkelijk vanuit ons onderkomen bereikt kon worden en hier heb ik mijn mooiste momenten beleefd.
Mijn mond viel open van ver-bazing toen ik op de stenen een prachtige V van een zestal zeeforellen zag met een afmeting tussen de 50 en 80+ cm.
De truc is middeldiep te wa-den en met een drijvende lijn dwars op de rivier te werpen .
Een aftma 6 lijn voldoet. De lijn laten uitdrijven en bij het ronden slaat de zeeforel toe of net onder het oppervlak. Niets voor mensen met een zwak hart!
van deze jonge noor viel heel wat te leren voor mij. Zijn werpen was fenomenaal en werd beloond met twee zalmen die dag.
paai outfit
 
basis kamp bij Tverrik
De natte vliegen zijn van klein formaat (dubbels, haakmaat 14) zijn troef. Dit vanwegen het overdag vissen ('s nachts verboden!) en heldere water. De vis komt de rivier op met hoog en zakt naar het fjord af naar laag water.
uitzicht vanuit het basiskamp
local met een doorsnee maat zeeforelpaai outfit
Dus niet de hele dag vissen(?). Geeft wat tijd om die super vlieg te binden.

Voor de zalm wordt berekend wan-neer deze de poels op de rivier be-reiken bij hoog water. Dit is dan weer prime time. Voor iedere poel is dit dus verschillend en afhankelijk van de afstand die de zalmen moe-ten overbruggen. De locals kunnen dit precies voorspellen. Als de beste tijd voor zeeforel voorbij is dan kan er dus stroomopwaarts gespurt worden en op zalm gevist worden (als het budget dit toelaat).

 

 
paai outfit


paai outfitBeiarelva

De beste periode voor de zeeforel zijn de laatste drie weken van het seizoen. Het vissen op zalm is niet meer toegestaan na 1 september, zee forel na de 2e week september. Hoe dichter bij de sluiting, hoe beter het zeeforel vissen wordt. Zalm is de gehele zomer door te vangen. Ik kom hier zeker, met de "plane ", terug!


De Lofoten
zijn sprookjesachtig mooi. Spitse bergen begroeid met kleine boompjes met daartussen de zeearmen. Overweldigend. Ook daar een goed zalm / zeeforel bestand maar in zee zijn ze niet of moeilijk te vangen. Het tij speelt daarbij een belangrijke rol. Wel een succesvolle belly boat trip gemaakt op zee waarbij ik in een school Pollak / Koolvis terecht kwam. Verticalen was geen succes en voor ik terug keerde (zat 500M1 op zee! Ja ja levensmoe) nog even een laatste verre worp. Dit was de ommekeer want elke worp erna was het bingo. Vissen tot dik 60cm uitdrillen onder de belly met de top in het water, prachtig.

Bij Idre, grens Zweden - Noorwegen ca. 200 km ten zuiden van Trondheim, was het als een thuiskomst daar we op de zelfde plek, net als vorig jaar, wild campeerden aan een meer, dicht bij de riviermonding.  Het is een prachtige omgeving met veel mogelijkheden
.


 

Mooi beleveninssen gehad, ook midden op de dag. Geen kapitale vissen kunnen vangen (je krijgt hier maar een paar kansen voor een knappe) maar erg indrukwekkend.

Ontdekten in Idre een Fiskekamp waar jaarlijks de Hollandse scène verschijnt om vlagzalm te takelen, Ja ja ook daar die kaaskoppen. Het water daar hebben we niet gecheckt, wellicht een volgende keer.

Al met al een mooie trip die veel te kort duurde.

Tip: installeer Google maps om de lokaties te vinden.

 

 

 


paai outfit
home