denemarken - funen 22 t/m 28 oktober 2007


Het wordt langzamerhand traditie, in het voor- en najaar een tripje naar Denemarken. Het zeeforel virus zit diep in het bloed, geen ontkomen meer aan. Dit keer zonder camper, het trouwe beestje heeft ons in de steek gelaten maar wordt weer opgelapt. Dus bezakt en beladen met de auto dit keer, met een uitstulping hier en daar in de vorm van een fietsenrek en skikoffer, op pad.een uitstulping hier en daarVrijdag ochtend ging de wekker vroeg. Het was nog aarde donker. Vandaag zouden we naar het eiland Aebelo gaan en zaterdag rond Faaborg vissen. De reden was dat de wind deze dag precies goed was (oost) en dat het eiland in het weekend vaak drukker is met locals. We konden onze spullen ook veilig achterlaten en waren nog niet uitgevist rond Faaborg. De rit vergt zo'n een drie kwartier als het rustig op de weg is.

Aebelo stelde ons weer niet teleur, evenals vorig jaar omstreeks deze tijd. in het voorjaar was het een aantal keer wisselvallig met een dagtripje waar vissen nergens mogelijk of zeer beperkt was. Ook al weer de wind die roet in het eten gooide.
De vis zat nu overal langs de westkust. Vaak zag je vis draaien en zich constant evenwijdig langs de kust verplaatsen. Veel verkassen is dan eigenlijk niet nodig, de vis komt wel langs.

Eerst even Fabian oppikken in Hamburg en na een kort hazenslaapje de volgende dag (dinsdag) vroeg op pad naar Faaborg. We hadden ons oog laten vallen op een camping aldaar welke het gehele jaar geopend is, alhoewel, dat zei de informatie. Het bevreemdde al dat er geen telefonisch contact gemaakt kon worden maar dat weerhield ons niet te veranderen van bestemming. Helaas werd er niet bij vermeld dat campinghouders ook wel eens op vakantie gaan, en wel net op ons tripje, en naar de Spaanse zon waren vertrokken. Op Funen zijn er zo'n 4 zomer- / wintercampings , waarvan aan de kust in het oosten bij Frorup en in het Noorden bij Fyns Hoved / Nordskov . Wij wilden in het zuidwesten verblijven. De toerist informatie in Faaborg bracht

 

 

 

Maar ja, blijf maar eens rustig als je even verderop een vis ziet draaien.Erg kieskeurig waren ze vandaag niet. Zwarte Wooly Buggers en ook garnalen deden het goed. Samen vingen we die dag 14 vissen en misten er zeker 2x zoveel. Gebeurd vaker als ze zo gretig zijn.
Gedenkwaardig waren twee vissen van 69 en 56 cm deze keer. Mijn vis van 56 werd gespot en gecoached door Fabian, dus plezier voor twee! Een gouden maat want de laatste dag deed hij dat nog stilletjes over bij Flyvesandet, waar ik in een kwartiertje vier vissen mocht landen
.

 

 


 

 

uitkomst (hier kun je trouwens gratis gebruik maken van internet welke in een ruimte staat die 24 uur geopend is) en we vonden onderkomen in stadje in een appartementen complexje. De kamer was van alle gemakken voorzien (slapen / koken / badderen / Rex Hunt kijken).Vanuit Faaborg zijn veel goede stekken te bereiken. Je kunt dagtochten maken naar de eilanden Bjorno, Lyo, Avernako en er gaat zelfs een boot naar Aero. Via Aero kan je dan weer naar Als, het vaste land van Jutland. Wij houden het vaak bij de eerste drie eilanden.

 

den. Met een mountainbike bij de hand isVerder zijn er een aantal goede kuststekken binnen bereik. Het was onderhand alweer lunchtijd. We besloten toch eerst naar Lyo te vertrekken, daar een paar nachten te blijven en terug te gaan naar Faaborg waar we de omgeving verder gingen verkennen. De eerste boot ging echter over ruim twee uur dus eerst nog even snel Sonderjhorne verkend. De eerste worpen zijn altijd weer verwachtingsvol. Toch lijkt het of je eerst een dagje moet acclimatiseren voor je in een lekker ritme komt en de vangsten gaan lopen. Na een dik uurtje en een kleine illusie armer op naar de boot.

fietsen mee

 


Op Averna-ko en Lyo kun je trou-wens ook onderdak vinden.
Het leuke van een trip naar deze ei-landen is tevens dat je kunt eilandhop-
pen voor hetzelfde bedrag als naar 1 van deze eilan-moment van genot

bijna binnen

Op Avernako ligt een interessant rif links bij aankomst van de Ferry. Hier hebben we in het verleden altijd wel vis gehaakt. Dit rif loopt een aantal honderd meter de baai in. Je staat dus op een geven moment miden in zee. Een nadeel hier is vaak de wind. Zo ook deze keer. Gevist heb ik wel maar het was geen pretje. De westkust lag in de luwte dus daar geprobeerd. Helaas was de vis ook hier vertrokken. Vrijdag ochtend ging de wekker vroeg. Het was nog aarde donker. Vandaag zouden we naar het eiland Aebelo gaan en zaterdag rond Faaborg vissen.
De wind kwam deze dag precies uit de goede richting (oost) en het in het weekend is het vaak drukker met locals.
We konden onze spullen ook achterlaten want we waren nog niet uitgevist rond Faaborg. De rit vergt zo'n drie kwartier als het rustig is op de weg.

 

 

 

 

even de arm rust gunnen

 

 

 binnen handbereik


 spannendDe ontvangst op Lyo bij de fam. Andersen in hun appartementen complexje Ferieligheder was allerhartelijkst. Snel installeren dan konden we nog een paar uurtjes in de avondje meepakken voor donker. De dagen zijn al niet lang in oktober dus wordt er stevig doorgevist zolang het licht is. Deze avondsessie bracht twee forellen op van kleiner formaat (veertigers). We kregen de indruk dat het voornamelijk scholen vis was rond Lyo op dit moment. Lang geen actie en dan meerdere volgers / aanbeten achter elkaar. Fabian was hier twee weken eerder
(begin oktober) en toen was er veel meer en grotere vis aanwezig. Daarom vertoeven wij nooit te lang op bepaalde stekken. Ziet het er erg doods uit en krijgen we geen aanbeten na een paar honderd meter afgevist te hebben dan verkassen we vaak weer.

De volgende dag (donderdag) was het identiek en hadden we de bevisbare stekken wel gehad. Vaak is het water waar vol de wind op staat te troebel. Zo ook dit keer en dat gaf restricties waar te vissen. We besloten dan ook Lyo vaarwel te zeggen, nog even Avernako aan te doen en dan voor donker in Faaborg te zijn.
 
Ja, het kan een voordeel zijn dat je maat een roker is en de drang te puffen niet kan onderdrukken.
Even geen hengel in de hand en vanaf een duintje de boel overzien. Deed ik dus mijn voordeel mee. Het was een prachtige dag, met een lekker kabbeltje op het water, veel zon, veel vis. Zo een met een gouden randje. Koesteren dus. Zaterdag hebben we bij Domsby strand gevist. Het was windstil en dat gaf niet veel vertrouwen. Fabian lande toch nog een mooie (ontsnapte) regenboogforel
en ik miste tegen het donker een mooie vis. Het kan niet elke dag feest zijn natEven geen hengel in de hand en vanaf een duintje de boel overzien. Deed ik dus mijn voordeel mee. Het was een prachtige dag, met een lekker kabbeltje op het water, veel zon, veel vis. Zo een met een gouden randje. Koesteren dus. Zaterdag hebben we bij Domsby strand gevist. Het was windstil en dat gaf niet veel vertrouwe. Fabian lande toch noguurijk.

Zondag namen we afscheid van Faaborg en konden dus de verleiding niet weerstaan nog even langs Flyvesandet te gaan. Hier stonden meerdere vissers, heel gezellig allemaal, maar voor het vissen m.i. toch minder. Had dus het geluk dat ik in een schooltje vis terecht kwam. Een uurtje later en nog een vis rijker maakten we 's middags de balans op. Gezamenlijk 24 vissen. We hadden weer een prachtige week. In het voorjaar weer op jacht . Naar Bornholm??????diepe buiging


home