op zeeforel (en zalm), noorwegen
8 t/m 17 augustus 2008

 


Voordat wij voor een kustvakantie naar Zweden vertrokken, kreeg ik een uitnodiging van m'n maatje Fabian om naar de rivier de Beiarelva te komen voor een weekje zalm - zeeforel vissen. Dat was natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd. Het enige bezwaar was de afstand en tijd. Vanuit Zweden zou dat z'n 2500km aan extra kilometers betekenen. Dat vonden wij toch wel te veel van het goede. Maar wat zijn we creatief in het

 

 

 


 

 

 

zoeken naar oplossingen als we in het nauw zitten! Dus zat ik twee dagen na thuiskomst uit Zweden alweer naast de vliegels bij de KLM, onderweg naar de plek waar ik drie jaar geleden zo genoten had ( zie verslag) de Beiarelva bij Tverrik.

 


deze zeeforel was te hebberig


populair stuk. Indien je , zoals we later ondervonden, het rijk alleen hebt, stijgen de kansen aanzienlijk. Op zo'n beat vingen we alsnog een zalm en verspeelden er twee.
Ons hoofddoel was weer de zeeforel. Het water bij Tverrik stond tamellijk hoog en het diepere gedeelte was moeilijk bereikbaar. We zijn naar de overkant verhuist naar een beat genaamd Soloy. Dit is het laatste getij stuk voor het Fjord. Het Fjord behoort tot een natuurpark en zover het oog reikt is niets meer van beschaving te ontdekken. Puur en prachtige natuur. Bij de boer konden wij onze camper stallen met als tegenvergoeding dagvergunningen. Niet slecht! Al snel wisten we waar de forel zich ophield want het was een waar dansfestijn, of zoals een local opmerkte, het is rock and roll time. Vangen was een ander verhaal. We visten na hoog, wanneer de stekken weer bereikbaar waren want er moesten ondergelopen creeks overgestoken worden die niet bewaadbaar zijn bij hoog water. Overdag ging het moeizaam. Ook al omdat de Noren met redelijk veel kabaal aan de slag gingen. 's Nachts hadden we een aantal keer het rijk alleen en hadden dan ook aanzienlijk betere resultaten.


Het is niet mijn bedoeling reclame te maken voor onze vliegmaatschappij. Dat verdienen ze zeker niet. In Bodø een dag moeten wachten op een hengelkoker die niet meegezonden was en bij thuiskomst werd alle bagage pas twee dagen later nageleverd! U bent gewaarschuwd.

Allereerst hebben we een dagdeel gevist op zalm op de beat Strand. Deze is 5km lang met afwisselende pools. Nadeel is dat de populairste pools vaak druk bezocht worden. Deze dag waren hier zo'n 13 vergunningen uitgegeven. Het idee dat zojuist een ander je run heeft afgepeuterd geeft de burger geen moed. Vraag daarom even vooraf hoeveel gasten er op dat moment bezig zijn en kies anders voor een andere
wellicht minder

lekker in de hengel hangen

 

 

 

De visperioden beslaan zo'n 4 uur, waarna de stroming er zo ver uit is en het water zo laag dat er geen activiteit meer is. Dan is het weer tijd voor een hazenslaapje, waarna het ritueel opstaan, binden, zonodig proviand inslaan, eten en weer aan de slag gaan volgt. En dit zo dagen achter elkaar. Niet voor mensen met een vast dagpatroon!

Er valt altijd wel wat te binden want elke sessie geeft weer nieuwe inspiratie en ideeën. Als de maat een mooie vis vangt op een bepaalt patroontje, ja dan moet die natuurlijk ook in jou vliegendoos niet ontbreken.

Argentijnse taferelen

 

 

 

 
elk aanwezig vervoermiddel is welkomeen dikke 70er gaat voor nakomelingen zorgen Het vergunningstelsel is goed geregeld, alhoewel het af en toe zoeken is naar de adressen en beats.

Op internet is veel te vinden.Zie de links. In dit geval kochten we de vergunning bij de boer, een andere keer in een hotelletje of camping.Op internet is ook goed te zien welke beats het meest geschikt zjn voor het vliegvissen.Ook vind je daar vangst reports. Wat mij opvalt is dat veel vis niet geregistreerd wordt . Wij konden van onze vangsten niets terugvinden. De vangsten in de delta, welke voor 99 % uit zxeeforel bestaat wordt vaak in het geheel niet aangemeld. De statistieken zijn dan ook aan de voorzichtige kant. De rivier de Beiar was tot eind vorige eeuw besmet met de parasiet gyrodactylus salaris. Na een grondige desinfectie van de rivier was de zalmstand sterk gedicimeerd Nu is de stand weer zeer goed). Op de zeeforelbestand heeft deze parasiet echter geen invloed gehad en het bestand is al jaren zeer goed te noemen Toch zal je alles uit de kast moeten halen om je visje te vangen. Het kan soms zeer eenvoudig zijn als de rivier dicht ligt met vis en / of het tij en waterniveau van de rivier en kleur van het gletsjer water optimaal is.Maar dit zijn dagen met een gouden randje en zeker geen alledaagse kost. Toch is de kans op een specimen altijd aanwezig. En jij hebt daar natuurlijk veel invloed op.
Als hengel voor de zeeforel voldoet een #7, 9 1/2 " .


 

deze 80er trouwens ook ( de grootste deze trip )
Voor de zalm (en zeeforel) op de rivier gebruik ik mijn tweehandige 15" 10-11 hengel, maar indien je een tweehandige 13/14" 8-9 hengel bezit, voldoet deze wellicht beter.

Ook hier visten wij met lange leaders (5m1+). Ga niet te dun want bij een vis als hiernaast afgebeeld is het alle hens aan dek. 22.00 / 24.00 is het minste. Wij visten met een zelfgeknoopte. Een intermediat leader met aangknoopte tip kan een optie zijn. Voor de zalm gebruik je al snel een tip van 30.00 en ook hierop vingen wij zeeforel. Naar mijn idee is de zeeforel niet erg leader schuw, zolang de presentatie goed is en de vis niet wordt overgooid, met name met de vliegenlijn.

Het voordeel van de getijdestroomvisserij is dat er vis de rivier optrekt bij hoog en zich weer laat afzakken naar laag. Dat is wellicht de verklaring dat nog even zeer goed wordt gevangen net voordat de stroming eruit is. Ga dus niet te vroeg het water uit zoals we zo vaak zagen.
Wat later starten is een betere optie. De meeste vissers beginnen direkt na hoog en als er dan lang geen aktie is, wat het eerste uur vaak het geval is, gaat men weer op huis af. Niet doen dus.

Het gebruik van een stripmandje vinden wij ook op de rivier onontbeerlijk. Scheelt een hoop energie de lijn iedere keer weer van het water te liften.

zonsondergang


zelf gefabriceerd stripmandje

haakje 14, meer blieften ze niet
Het was de dag voor vertrek . 's Nachts gingen we weer op pad, opgewonden als altijd wat deze sessie ons dit keer zou brengen. Het water was nog te hoog om de kreken door te waden. We maakten dankbaar gebruik van het aanbod van de boer het bootje te gebruiken welke voor deze omstandigheden lag te wachten langs de oever. Voorzichtig balan- cerend zochten we onze weg naar de hoofd-rivier. Gelukkig staat er op dit ondergelopen land geen stroming dus we vorderen gestaag. Oriëntatie is geen probleem daar de dag zich verplaatst heeft in de nacht . Een lampje is zelfs overbodig, alhoewel, haakje 14 aanbinden toch beter afgaat met. Zo'n 75 meter uit elkander starten we met werpen.
De eerste uurtjes blijft zonder actie. Ja, we waren zo ongeduldig dat het water nog te hoog stond en we het bootje moesten nemen. Nu was het water alweer flink gezakt en moest het toch wel gaan gebeuren. Fabian was nu rechts van mij aan het werpen en haakte een zeer fraaie vis welke de rivier in recordtempo afspurtte. De backing vloog door de ogen. Na een poosje werd de vis dichterbij gedrild.

 
 

k maak mijn stripmandje nog steeds zelf en het is een sport op zich geworden steeds een mooier exemplaar te fabriceren. Op het ogenblik is dat een zwart kunststof vijvermandje, voorzien van de kortste zwarte tierips. Helaas is dit mandje kwetsbaar en vervang ik bijna elk jaar. De kosten zijn niet mandbezwaarlijk
(2.5 euries).

Het water kan redelijk koud zijn, dus warme onder- kleding aanbevolen.

De beste periode voor zeeforel is vanaf half augustus tot sluiten seizoen (half september, zie vergunning).
De beste vangsten boekten wij 's nachts. Dit is slechts tot augustus toegestaan en varieert per jaar. Even checken dus als je plannen maakt.
De zalm wordt het hele seizoen goed gevangen (16 juni tot 1 september). De watersatnd speelt natuurlijk een rol maar is op deze rivier van mindere invloed daar de rivier gevoed wordt door gletsjer water. Een motregentje of temperatuur verhoging heeft al effect daar het iijs op hoger gelegen gebieden smelt .home

Achteruit het droge oplopen is het advies, de vis kan dan meegetrokken worden en neemtdie een spurt dan is even meelopen vaak voldoende. Helaas werkte een boomstronk niet mee en meneer ging er even bij liggen, de lijn viel slap en dat was het dan. Ontroostbaar mijn maatje.
Een flinke argentijnse goudkop-steenvlieg met rubber poten had de vis genomen op het moment dat deze het water raakte.
Nu stond Fabian weer links van mij en haakte en landde een zeer fraaie vis. Zijn zesje was nu toch wel erg aan de lichte kant. Het duurde dan ook vele hachelijke momenten voor de vis op de foto kon. Haakje 14 is toch wel erg klein in zo'n grote muil. De koek was nog niet op want 20 minuten later was het weer raak en werd wederom een mooie vis gehaakt. "Droog" schalde het door het dal. Een wc borstel grote palmer deed de job. Wij konden ondertussen aan het plonsen / springen van de forellen hun gedrag goed beoordelen. Zeeforel springt recht uit het water (te vangen?). Zalm komt plat neer (niet te vangen) en rolt de vis in het water, dan aast hij en is goed te vangen, ook met de droge vlieg! Verder is het blind vissen.

Drie gehaakte en fraaie vissen in een uurtje tijd. Gelukkig landde ik ook een vis want ik was een een beetje ongeduldig aan het worden. Het kan slechter! Ook dat maakten we mee (visloze sessie). Maar ook dan is er nog genoeg te beleven. Een gemiste vis, een met een zware plons neerkomen van de grotere springende vissen (wie gooide daar een rotsblok?). Dat verveelt nooit!

M'n maatje had een top vakantie. In de weken voor ik arriveerde ving mijn hij al 5 zalmen in diverse rivieren. En ook hier ving hij zijn zalm. Alles lukt die knaap. Maar zoals we allen ondervinden, dat is geen garantie voor de toekomst. (alhoewel, zie verslag 10-2008)

We zijn weer thuis en nieuwe plannen worden gesmeed. Eerst nog even een weekje afkikken op Funnen in oktober. Het leven is zo slecht nog niet voor ons vissers.............................................................................

Driva zeeforel - 80 +er
zelfs tijdens de dril nog tijd om van de overweldigende natuur te genieten